Evenementen

Academisch

Let op! Vanwege een tekort aan lokalen hebben we de tours in het MPI en CLS moeten verschuiven van vrijdag (24-11) naar donderdag (23-11).

Tour #1: Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek – Volgeboekt!

Donderdag, 23-11-2017, 14:30-15:30, Aantal deelnemers: max. 16, Plaats: Max Planck Institute voor Psycholinguïstiek, Wundtlaan 1

Aan de rand van onze campus, verborgen achter een aantal bomen, kun je het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek vinden. Dit instituut is een van de meer dan 80 onderzoeksinstituten van de Duitse Max Planck Society, en een van de vijf die zich buiten Duitsland bevinden. De wetenschappers daar onderzoeken de psychologische, sociale en biologische aspecten van taal, met gebruik van een boel onderzoeksmethodes, van laboratoriumonderzoek (waaronder bijvoorbeeld eye tracking) tot veldwerk, waar data in de natuurlijke omgeving worden verzameld.
 
Bovendien is het MPI ook belangrijk voor jonge onderzoekers omdat daar de International Max Planck Research School for Language Sciences zich bevindt. Binnen deze research school kunnen PhD studenten met hun medestudenten in contact komen, deelnemen aan workshops en cursussen en hulp krijgen van experts in hun onderzoeksgebied.
 

16 van jullie zullen tijdens de StuTS deel kunnen nemen aan een tour in de Language and Genetics-afdeling, een demo van het Virtual Reality Lab en een presentatie van het IMPRS in het instituut.

Tour #2: Centre for Language Studies – Volgeboekt!

Donderdag, 23-11-2017, 14:30-15:30, Aantal deelnemers: max. 18, Plaats: Centre for Language Studies, Erasmusplein 1

Het Centre for Language Studies (CLS) is een onderzoeksinstituut aan de Radboud Universiteit en bevindt zich in het Erasmusgebouw. De verschillende onderzoeksgroepen aldaar zijn verdeeld in twee onderwerpen: Language and Mind en Language and Society. Iedere onderzoeksgroep binnen deze onderwerpen richt zich weer op specifieke aspecten van taal en gebruikt verschillende methodes. Binnen het CLS werken onderzoekers met een grote variatie aan achtergronden samen om met een interdisciplinair perspectief onderzoek naar taal te doen. Net zoals hun collega’s bij het MPI, worden PhD-studenten aan het CLS ook opgeleid binnen de International Max Planck Research School.

Tijdens de tour zullen studenten die momenteel aan het CLS studeren hun onderzoek uitleggen en laten zien aan 18 deelnemers van de StuTS.

Tour #3: Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour – Volgeboekt!

Donderdag, 23-11-2017, 14:30 – 15:30, Aantal deelnemers: max. 45, Plaats: Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, Kapittelweg 29

In Nijmegen kun je niet alleen het Max Planck Institute for Psycholinguistics vinden, maar ook het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Het instituut bestaat uit vier onderzoeksfaciliteiten: Het ‘Centre of Cognition’, het ‘Centre for Cognitive Neuroimaging’, het ‘Centre for Neuroscience’ en het ‘Centre for Medical Neuroscience’. Er is ook een nauwe samenwerking met het MPI en het CLS in het ‘Language and Communication’ onderzoeksveld.

Behalve Taal en Communicatie zijn er ook drie andere grote onderzoeksgebieden binnen het instituut: ‘Brain networks and neuronal communication’, ‘Perception, action, and control’ en ‘Plasticity and memory’.

Op donderdag kunnen enkelen van jullie het Centre for Cognitive Neuroimaging bezoeken en daar het onderzoeksmateriaal zelf bekijken. Jullie krijgen het fMRI-lab, MEG-lab en TMS-lab te zien.

Tour #4: Campustour

Donderdag, 23-11-2017, 14:30-15:30, Aantal deelnemers: ongelimiteerd, verzamelplaats: Erasmusplein.

De campus van Radboud University ligt buiten het centrum op het voormalige Heyendaal landgoed. Tussen de grasvelden en bossige gebieden, verspreid over een gebied van 4 km2, kun je de verschillende faculteiten, onderzoeksinstituten, de centrale bibliotheek en het complex van het universitair ziekenhuis vinden. Tijdens de campustour zullen we jullie onze favoriete plekjes laten zien, een mooi uitzicht over de stad aanbieden vanaf de 20e verdieping van het Erasmusgebouw, en jullie vertellen over alle heiligen en filosofen van wie je op de campus dingen kunt terugvinden. De naam van Radboud University was tot 2004 tenslotte ook Katholieke Universiteit Nijmegen.

Tijdens deze tour leer je ook wie Radboud was, en wat er nu precies met dat kleine kasteeltje tussen het ziekenhuis en biomedische faculteit aan de hand is. Ten slotte zullen we jullie de lelijkste straat van Nederland laten zien en uitleggen waarom het hier een stuk mooier wordt de komende jaren, na de grote renovatie.

#5: Spoedcursus Nederlands

Donderdag, 23-11-2017, 14:30 – 15:30, Aantal deelnemers: ongelimiteerd, Plaats: TvA 2.03.05

Weet je wel zeker dat je een spoedcursus Nederlands nodig hebt? Of heb je je vergist en wilde je je als docent aanmelden?

#6: Poster session

Donderdag, 23-11-2017, 16:00 – 17:00, Plaats: Global Lounge, Thomas van Aquinostraat 1a (In Books by Roelants)

Kom kijken naar de verschillende projecten van studenten, praat met ze, en vraag alles wat je maar wilt vragen. Tijdens deze postersessie kun je gedetaillerde vragen stellen over onderzoek dat je mogelijk interessant vindt en netwerken met de studenten die de onderzoeken op de posters hebben uitgevoerd. Er zal ook koffie en thee voor iedereen zijn.

#7: Round Table – Bilingual education in primary schools

Vrijdag, 24-11-2017, 19:00 – 21:00, Plaats: SP1

Tijdens de ronde tafel zullen verschillende aspecten van tweetalig onderwijs op basisscholen aan bod komen waarover zowel leerkrachten met ervaring als experts in de taalkunde met elkaar in discussie zullen gaan. Wat zijn de voor- en nadelen van tweetalig onderwijs, en hoe wegen die tegen elkaar op? En hoe zit het migrantentalen? En regionale talen? En kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Ontdek wat de experts ervan vinden op vrijdag 24-11-2017.

#8: Algemene Ledenvergadering – Junge Sprachwissenschaft e.V.

Zaterdag, 25-11-2017, 14:30 – 15:30, Plaats: GR 1.120

Why participate?

With your membership fee (EUR 10/year as a student), you support exchange of knowledge and communication between the different linguistic and neighboring disciplines. Additionally, you become a member of our network of young academics. We will regularly inform you about matters of the association and you are able to become involved with activities within the network. You can also remain connected to the StuTS, even if you are not participating anymore yourself.

Not convinced yet? Then talk to us! There will be many members of the Verein Junge Sprachwissenschaft e.V. at the StuTS, just ask the organisation for us.

You can find forms to register as a member at the conference office, or online at https://www.stuts.de/verein/dokumente. The General Assembly is open to all participants of the StuTS.


Sociaal

#1: Pub Quiz met Rehana

Donderdag 23-11-2017, 20:00, Plaats: Cultuur Café, Mercatorpad 1

Wil je graag je kennis over de wereld van talen delen? Dan is hier de kans om te bewijzen dat het bestuderen van die kleine details en vage theorie niet zinloos was. Wie gaat er winnen?

#2: Pub crawl

Vrijdag 24-11-2017, 22:00, Plaats: Centrum van Nijmegen

Tijdens de kroegentocht kun je in een van de verschillende groepen Nijmegen leren kennen, en de favoriete plekjes van de betrokken studieverenigingen (en leden daarvan) ontdekken. Bereid je voor op een gevarieerd programma!

#3: Feest

Zaterdag, 25-11, 21:00, Plaats: Next Level, Smetiusstraat 9

Het traditionele afscheidsfeest waar je even al die conferentiestress kwijt kunt. Geniet van de muziek, drankjes, het gezelschap en kom tot rust. Of je de dansvloer nu helemaal voor jezelf claimt of gezellig met je nieuwe beste vrienden wilt kletsen, het wordt sowieso een geweldige avond!

#4: Afscheidsbrunch – Volgeboekt!

Zondag 26-11-2017, 11:00, Plaats: De Gelagkamer, Waalkade 59

Een StuTS zonder afscheidsbrunch is geen echte StuTS. Daarom bieden we jullie een geweldige afscheidsbrunch aan in hartje Nijmegen voor slechts €10,-.